Phạm Hồng Sơn

APEC HA NOI: Hỡi phóng viên, đừng chụp, hãy đi qua và về ngay 

Trân trọng gửi tới các hãng thông tấn quốc tế đưa tin về hội nghị APEC Hanoi 2006

 

APEC HA NOI: Hỡi phóng viên, đừng chụp, hãy đi qua và về ngay

Không  khí hội nghị APEC tại Việt nam đang trở nên sôi động và hối hả hơn bao giờ hết. Chỉ còn chưa đầy 24 hr nữa sẽ diễn ra cuộc gặp của các vị nguyên thủ 21 nền kinh tế APEC trong đó không thể không nhắc đến những cái tên nghe qua đã thấy đủ uy quyền Bush, Shinzo Abe, Hồ Cẩm Đào,  Howard….

Những tiếng còi xe hối hả, những dòng xe hỗn tạp thường ngày của người dân bỗng dưng phải dừng lại bất kỳ chỗ nào, cho dù không có đèn đỏ, và cắt ngang nó là một dòng xe khác bóng bảy, bầu bĩnh đều nhau với phía đuôi xe là tấm biển xanh mới tinh nổi lên chữ APEC trắng nối đuôi nhau chạy qua một cách đường bệ. Những tiếng còi hụ thỉnh thoảng lại rộ lên thất thanh trên đường phố, kéo sau nó là những chiếc xe camion loại nhỏ bọc vải bạt màu sẫm, trong thùng lộ ra những nhân viên công lực với bộ đồng phục sẫm màu, thấp thoáng bên cạnh là súng tiểu liên, dùi cui, bộ đàm. Nhìn ra xung quanh ở các khu vực phố chính của thủ đô quanh hồ Gươm, quanh các khách sạn lớn như Hilton, Horizon, Sheraton, nhất là khu vực quanh khu vực trung tâm hội nghị quốc gia Mỹ đình, người ta có cảm giác như đang đi vào khu vực quân sự, các nhân viên công lực nịt chặt trong bộ sắc phục màu đen, giầy đen to sụ, các dụng cụ, thiết bị đeo lủng lẳng trên người, hai tay bành ra lăm lăm khẩu tiểu liên đen đậm đang đi lại nối nhau trên các hè đường. Trên các giao lộ và dọc đường đi trong thành phố đều thấy nhiều màu sắc phục khác nhau đang túc trực: màu đen của cảnh sát cơ động, màu xanh lá mạ của cảnh sát trật tự, màu vàng của cảnh sát giao thông, màu cỏ úa bạc màu với băng đỏ trên tay của lực lượng dân phòng và màu không thể nhận biết của các nhân viên an ninh chìm.

Những cảnh tượng trên dường như đã làm cho người bộ hành quên mất các biểu ngữ, đèn màu chăng đầy dọc các cột đèn, vắt ngang phố với những dòng chữ cổ động cho APEC. Những con phố được làm sạch sẽ một cách khác thường, các tụ điểm của trẻ em bán rong, gái mãi dâm đã được dọn sạch, khu vực dân oan Mai Xuân Thưởng chỉ còn lảng vảng những sắc phục công an. Không khí náo nhiệt, hồi hộp chờ đợi các nguyên thủ trong các khán phòng cũng râm ran trong dân chúng. Nhưng khoan, hãy để những cảnh đó lại, bởi đó chỉ là những hình ảnh bề ngoài, một chiếc áo khoác mà chủ nhà đã cố công tạo dựng bằng hàng trăm triệu Mỹ kim tiền thuế của người dân. Có những cảnh cần chú ý hơn và đặc biệt hơn và chỉ Việt nam mới có.

Hãy  đi qua ngõ 26 Lý Thường Kiệt, 11 ngõ Tràng Tiền, vòng qua 62 Ngõ quyền, ngược lên 37 Lý Nam Đế, chéo lên ngõ 69 Thuỵ khuê, vòng ra số 06 khu tập thể địa vật lý máy bay Trung văn-Từ liêm, quay về A11 phòng 420 Thanh Xuân bắc, ngược lại ngõ 45 chùa Bộc, hãy vòng qua tập thể Phương mai nhà A7 phòng 48, rồi vọt qua ngõ 01 Tạ Quang Bửu phòng 302 Z8, rồi xuyên qua số 104 Lê Thanh Nghị…. Đó không phải nơi trú ngụ của các đại biểu APEC, càng không phải là nơi gặp gỡ, trao đổi của các nguyên thủ, và cũng chẳng phải nhà quan chức của nước chủ nhà nhưng bên ngoài luô xôn xao, căng thẳng với trạm gác và những biển đề " No trespassing", "No camera", " Restricted area", "No foreigner", xung quanh là những nhân viên mặc sắc phục cảnh sát và thường phục với băng đỏ luôn sẵn sàng xét hỏi bất kỳ ai vào khu vực đó, đặc biệt người nước ngoài sẽ bị chặn lại từ xa và yêu cầu rời khỏi khu vực với lý do đảm bảo an ninh (?!?).

Có một đặc điểm chung cho các địa chỉ liệt kê ở trên là ở đó luôn có những người đã và đang lên tiếng phản đối chính sách độc quyền lãnh đạo của đảng cộng sản Việt nam, đòi hỏi phải có tự do bầu cử, tự do ngôn luận, tự do lập hội, trong đó những cái tên như Hoàng Minh Chính, Lê Hồng Hà, Nguyễn Thanh Giang, Phạm Quế Dương, Hoàng Tiến, Nguyễn Khắc Toàn, Nguyễn Văn Đài, Lê Thị Công Nhân, Trần Khải Thanh Thuỷ, Nguyễn Phương Anh, Bạch Ngọc Dương, Lê Chí Quang,.. không còn xa lạ với các tổ chức nhân quyền quốc tế. Sẽ thật sự là thiếu sót nếu không kể đến Sài gòn và cả thành phố cao nguyên Đà lạt, khúc ruột miền trung xứ Huế, và tất cả các vùng miền trên đất nước Việt nam tình trạng các nhà bất đồng chính kiến bị kiểm soát hăm doạ cũng không kém Hà nội. Theo thông tin của ban tổ chức có khoảng 2000 nhà báo đăng ký đưa tin về hội nghị APEC, chắc chắn, trong đó phần lớn sẽ là các nhà báo đến từ các nền chính trị đa nguyên, bởi trong APEC chỉ có 02 thành viên duy nhất còn duy trì thể chế chính trị độc đảng là Trung quốc và nước chủ nhà.

Đưa tin về APEC không thể chỉ đưa tin về hội nghị trong khán phòng, mà thiết nghĩ, còn phải cập nhật tin tức về đời sống cư dân và cách hành xử của nhà cầm quyền bên ngoài hội nghị, đó sẽ là những thông tin trung thực nhất, phản ánh bản chất chính xác nhất của chế độ hiện hành. Muốn có hợp tác tốt đẹp và bền vững cho dù chỉ là kinh tế, không thể không tìm hiểu sự trung thực và chính trực của đối tác. Ngoài khán phòng lộng lẫy, nguy nga, ngoài ly rượu thơm và món quà sang trọng, ngoài những hợp đồng kinh tế mang nhiều con số, ngoài những chủ đề lớn lao như Doha, không thể không biết chủ nhà đối xử ra sao đối với chính cư dân của họ.

Mọi sự phát triển đều có chung một cứu cánh là tự do, hạnh phúc. Trên tinh thần nhân loại, mỗi Con người không thể thấy hạnh phúc khi đồng loại của mình đang bị tước bỏ những quyền cơ bản, và điều trớ trêu nhất là sự tước bỏ, chà  đạp đó lại do chính bộ máy cầm quyền của nước chủ nhà APEC gây ra. Hãy bớt đi những tấm hình lộng lẫy, hãy lược đi những video clip trong khán phòng, hãy rút ngắn các bài phóng sự về cuộc gặp gỡ của các nguyên thủ. Hãy qua các địa chỉ trên, hãy tận mắt chứng kiến, và xin hãy đừng nâng ống kính hay nháy flash vì sẽ bị thu ngay và chỉ cần viết lại những điều đã thấy và ghi chú điều đó đang xảy ra ngay trong thời gian diễn ra hội nghị APEC Hà nội 2006, như thế đã góp một phần đáng kể để lột trần cái ác, cái phi nhân tính. Ai dám bảo như thế không phải đưa tin về APEC!

Phạm Hồng Sơn

Hà nội 16/11/2006.

-----------------

To All International News Agencies, Journalists Reporting on APEC Summit 2006 in Ha Noi

 

APEC HANOI: International News Photographer, Taking Picture Prohibited, Just Pass By and Leave Immediately

Written by Pham Hong Son

(Translated by Dang Sao Minh) 

The atmosphere of APEC summit in Viet Nam has been excited and hastened more than ever before. Just less than 24 hrs there shall be an economic meeting among the 21 APEC leaders of which the names of the familiar world heavy-hitter leaders should not be ignored: Bush, Abe, Hu, Howard….

Many sounding horns of motorcycles in hurry, the usual daily motorcycle commuters in a familiar stream of disorder suddenly come to stop at any places, even with no stop light, and replace with a row of new, shiny vehicles moving smoothly with new blue plates with a white APEC word following one after another in an orderly fashion. There is a siren sound at times on the street, with it there are many Camion motorcycles covered with gray… with uniformed security officers carried revolver, bludgeon, …. Looking around the main areas-of-attraction of the capital as Ho Guom, many high-class hotels such as Hilton, Horizon, Sheraton, especially in the central area of the national assembly My Dinh, people feel a sense of entering military area, witnessing the security officers in black uniforms, wearing black, shiny boots and many police equipment on their uniforms. Each one with machine gun on their hands patrolling on the side of streets. On the avenues and along the streets in the city, appeared many different security-officer uniforms: Black is of the mobilized officers, Green belongs to security officers, Yellow signifies patrol officers, red armed-band indicates the people-protective force and last but unidentifiable is the secret security officers in plain-clothes.

With the many scenes of massive-police-presence on the streets, pedestrians seem to forget the banners with black color hanging on the electric poles with many words for APEC. Many streets were so cleaned, many gathering places of street-vendor kids, hookers were tidied up, Mai Xuan Thuong public park where petitioners-on-redress-for-their-land used to gather, appears just a few uniformed polices. The noisy, hastened atmosphere awaited the world economic leaders is the topic around many common folks. But wait!!! Hold on to these attractive, appeared-as-democracy scenes, because those are just setup for the foreigners to see, a huge canvas that the APEC Summit 2006 host has spent on hundreds-million US Dollars of taxpayers’ money. There are many other special and unique scenes one must pay attention to. It is only happened in Viet Nam.

Just take a stroll on to the 26 Ly Thuong Kiet street, 11 Trang Tien alley, around the 62 Ngo Quyen, on opposite direction to 37 Ly Nam De, up diagonally toward 69 Thuy Khue alley, come around the common-residential geography-aerospace Trung van – Tu Liem, turn around on to A11 room 420 Thanh Xuan Bac, head back to 45 Pagoda Boc alley, go around the common place Phuong Mai at A7 room 48, then head toward across 01 Ta Quang Buu alley room 302 Z8, make across to 104 Le Thanh Nghi… These areas are not for the APEC leaders to stay, obviously not a place to hold the summit meetings, to carry dialogue among world leaders, and certainly not the residence of the Vietnam’s government officials. Such signs as "No Trespassing" and police posts placed around these areas on 24/24 hrs surveillance to prevent contact with foreigners, especially the international news agencies, journalist and human rights groups.

Around the areas with these posted signs "No camera", " Restricted area", "No foreigner", are scores of uniformed and plain-clothes security police wearing red armed-band, ready to question anyone happened to be in these restricted areas, especially the foreigners shall be stopped and requested to leave immediately with a reason for security protection.

One common point for the above addresses and areas is that those are the places where the pro-democracy and human rights activists, the dissidents have been voicing the protest to the Vietnamese Communist Regime on the one-party ruling, calling for the rights of freedom of fair election, freedom of _expression, association, of whom many familiar names: Hoang Minh Chinh, Le Hong Ha, Nguyen Thanh Giang, Pham Que Duong, Hoang Tien, Nguyen Khac Toan, Nguyen Van Dai, Le Thi Cong Nhan, Tran Khai Thanh Thuy, Nguyen Phuong Anh, Bach Ngoc Duong, Le Chi Quang … are so well known to many international amnesty and human rights groups. It is a mistake not to mention those activists in Sai Gon, in Da Lat for evergreen city, in Hue and others places across the country, their situations being harassed and suppressed by the security police are not less than in Ha Noi.

According to the host committee, there will be around 2000 journalists registered for reporting news on the APEC summit, certainly the majority of the well-known news agencies is from country with political pluralism institution, therein APEC only with two members still hold on to the one-party system are China and the host country – Viet Nam.

Reporting news on APEC should not only reporting news happened in those meeting rooms, more significant, one should report news happening on people daily life and the Hanoi’s practices outside the summit. Those are the absolute true news, reflect on the nature of the government. In order to have a meaningful and long-lasting collaboration among companies for just economic front, one must not forget to seek the true and honest of its partner. Ostensibly with many expensive wines, gifts, economic contracts with many zeros, besides many topics such as DOHA, one must take heed to how the host treats his own people.

All developments come with a common denominator, i.e., Liberty and Happiness. In the spirit of humankind, each human being should not look away while other human beings’ basic rights have been deprived and these deprivation and harassment were being practiced by the host of the APEC Summit 2006.

Let not get carry away with the opportunity for the photo ops with world leaders, let just move quick on video clips in meetings, let shorter on interviews with world leaders. Let, however, concentrate on paying a visit to those above listed addresses and residential areas to witness a reality. And remember not to flash for photos with your camera because it will immediate confiscate by the police. However, the key is to have a report on the actual facts you have witnessed in these historical APEC Summit 2006 days in Viet Nam, thus to land a helping hands on denouncing of the crimes . That is what reporting should be on APEC!

 

Ha Noi

November 16, 2006

 

 

Picture – Plain clothe police man walks away from Pham Hong Son’s house. Sitting unidentified person is belongs to the so-called “people-protective force” who takes turn to guard around the area on 24/24 hrs surveillance to prevent contact with foreigners, news agencies and journalists.